Tuin ontwerpen werkwijze

Kennismaking

Een tuin ontwerpen is net als jouw kledingstijl en de inrichting van jouw huis iets heel persoonlijks. Als je de stap neemt om een serieuze investering in jouw tuin te doen, dan wil je ook een serieus resultaat. Een tuinontwerp is jouw plan, als tuinontwerper zorg ik voor een duidelijke stijl en goed resultaat. Daarom is de kennismaking belangrijk, voor jouw gevoel bij mijn stijl en werkwijze bij het tuin ontwerpen en voor mij om inzicht te krijgen in jouw wensen en de mogelijkheden van jouw tuin.

Wat doe je graag in jouw tuin, welke uitdagingen wil je oplossen? Ben je op zoek naar een onderhoudsvriendelijke tuin of wil je de mouwen opstropen? Aan welk budget denk je voor de aanleg van jouw droomtuin? Ben je op zoek naar een tuinontwerp of juist een beplantingsplan, project begeleiding of meerdere onderdelen?

Offerte & opdracht voor tuin ontwerpen

Leidt onze kennismaking tot een klik, dan maak ik een offerte. Op basis van de input tijdens ons kennismakingsgesprek ontvang je van mij een offerte op maat voor jouw tuin en project. Wanneer mijn aanbod aansluit bij jouw wensen en jij opdracht hebt gegeven, ga ik voor je aan de slag met jouw persoonlijke tuin ontwerpen. 

Inventarisatie voor tuin ontwerpen

We gaan van start! De inventarisatie bestaat onder andere uit een uitvoerige opname van de tuin of locatie. Hierbij kan je denken aan het inmeten van de tuin, bodemonderzoek, inventarisatie van functionele eisen, situationele omstandigheden en een ruimtelijk analyse van de tuin.  Jij gaat ook aan de slag, met het maken van een moodboard en met het invullen van een enquête. Alles met als doel een zo’n goed mogelijk beeld te krijgen van jouw wensen, de omgevingsfactoren en mogelijkheden. Het begin van jouw tuin ontwerpen.

Schetsontwerp

Naar aanleiding van de inventarisatie en mijn analyse ontwikkel ik een concept. Dit concept is abstract en geeft met een titel richting aan het verdere tuin ontwerpen. Om je een beeld te geven kan het concept gebaseerd zijn op de architectuur van jouw huis of bedrijfspand, historie, (natuurlijke) omgeving, kunst, een verhaal dat je vertelt. Tuininspiratie is overal. 

Tuin ontwerpen Schetsontwerp
Schetsontwerp

Het schetsontwerp is de kern van het tuinontwerp. Hierin zie je de structuur van jouw tuinontwerp, de vorm(en), indeling, verhoudingen. Hoewel er nog geen detail, materiaal en beplantingskeuzes gemaakt zijn, geeft het schetsontwerp ondersteund door inspiratiebeelden en kleurstellingen je een beeld en gevoel van hoe jouw tuin er uit kan gaan zien. 

Het schetsontwerp is een praatstuk, het geeft ons een toetsingsmoment of deze lijn de juiste is en voldoet aan jouw wensen. We onderzoeken samen waar nog aanpassingen nodig zijn voor het tuin ontwerpen.

Definitief ontwerp

Ben je blij met het schetsontwerp, dan ga ik het uitwerken naar een tuinontwerp op schaal, met maatvoeringen, materiaalkeuze, perspectieftekeningen, referentiebeelden en indien onderdeel van de opdracht een beplantingsplan, beplantings(bestel)lijst, verlichtingsplan, technische uitwerkingen, bestellijsten, werkplan, etc. 

Hiermee heb jij een ontwerp voor jouw tuin waarmee je offerte kan aanvragen bij een hovenier of aannemer, natuurlijk kan je op basis van dit ontwerp ook zelf aan de slag. 

Tuinontwerp

Beplantingsplan

Bij het tuin ontwerpen zijn keuzes gemaakt over de vorm, het ontwerp van de tuin gaat in de kern over de architectuur van de tuin. Zeg maar de ‘hardware’ van jouw tuin in wording. Het beplantingsplan gaat in detail in op de keuze van de beplanting, op basis van hoogte, vorm, textuur, sierwaarde en ecologie. Het is een afgewogen vertaling in het proces van tuin ontwerpen in vegetatie, de software. In deze fase ga ik echt weer terug naar de essentie van jouw tuinontwerp en ontwerp feitelijk het groen binnen in jouw tuin. Aangezien het in mijn filosofie om groen draait en dus de ruggengraat van een tuin vormt. Is een beplantingsplan een essentieel onderdeel van het ontwerpproces. Immers, op één been kan je niet lopen. 

Beplantingsplan tuin ontwerpen

Met het beplantingsplan ontvang je een plattegrond op schaal die laat zien welke planten waar en in welke aantallen aangeplant dienen te worden. Naast de plattegrond ontvang je een beplantingslijst met daarop belangrijke informatie over de gekozen beplanting, zoals de Nederlandse en Latijnse namen, standplaats, bloei, kleur, etc. De beplantingslijst kan je ook gebruiken als bestellijst.

Opties voor jouw tuin

Naast het tuinontwerp en het beplantingsplan kan ik je met diverse diensten en producten ondersteunen om jouw droomtuin te realiseren. Hierbij kan je denken aan:

Verlichtingsplan

Ook ’s avonds genieten van en in jouw tuin? Met sfeerverlichting geniet je zowel binnen, als buiten in alle seizoenen van jouw tuin. Je kan ook denken aan veiligheidsverlichting, je houdt er ongenode gasten mee op afstanden en zorgt voor een duidelijk pad voor zij die welkom zijn. 

Tuin ontwerpen Verlichtingsplan

Be-/afwateringsplan in de tuin ontwerpen

Door klimaatveranderingen ontstaan er ook andere omstandigheden in onze tuinen. Het regent harder en aan de andere kant is het langer warmer en droog. Zaken waar we in het ontwerp en de beplanting uiteraard rekening mee houden. Met een bewateringsplan of afwateringsplan kan je extra voorzien in de opvang en afvoer van water, om het later weer in zetten of op een duurzame en snelle manier af te voeren. 

Technische tuin ontwerpen

Details maken het verschil! Door met (niet bouwkundige) technische tuin ontwerpen duidelijk te communiceren leggen we de basis voor een goed resultaat. Ze vormen voor hoveniers en aannemers een duidelijk uitgangspunt voor zowel offerte, als eindresultaat.

Uitvoeringsplan voor jouw tuin ontwerpen

Wil je jouw tuin zelf aanleggen of inzicht hebben in de werkzaamheden van de hovenier, met een uitvoeringsplan in de hand heb je altijd inzicht en overzicht.

Offerte beoordeling

Wil je de offerte(s) en feedback van een hovenier laten beoordelen? Dat is mogelijk, offerte(s) en plannen worden getoetst op basis van het ontwerp en wat reëel is in de markt. 

Regiewerk

Het ontwerp is klaar en nu moet het ervan komen. Een tuin aanleggen is niet iets dat je ieder jaar doet, misschien zelfs maar enkele keren in je leven. Daarom kan advies en begeleiding in dit proces welkom zijn. 

Projectmanagement tuinaanleg

Ik neem de planning, begeleiding, controle en oplevering voor je uit handen. Ik zorg ervoor dat aannemers hun werk tijdig en volgens afspraak opleveren. 

Opstart begeleiding tuinaanleg

Een ontwerp, tekening en lijsten zijn abstract terwijl achter jouw tuinontwerp een verhaal zit, jouw beleving. Door middel van opstart begeleiding kunnen we dit gevoel aan de hovenier of aannemer overbrengen. Eventuele discussiepunten kunnen direct uitgesproken worden zodat het eindresultaat voldoet aan de verwachtingen.

Opleveringscontrole tuinaanleg

Een zogenaamde opleveringscontrole met jou en de hovenier, waarbij de afspraken uit de offerte en de uitgangspunten van het ontwerp worden getoetst. Idealiter in combinatie met offerte beoordeling en opstart begeleiding.

Nazorg bij tuin ontwerpen

Met het ontwerp en de aanleg van een tuin doe je een investering in de toekomst en in verwachtingen. Op het moment van aanleg en aanplanten heeft een tuin natuurlijk nog niet haar eindbeeld bereikt. Nog lang niet durf ik wel te zeggen. Daarom kom ik ongeveer een jaar na aanleg nog een keer langs. Dan kijken we samen of de uitgangspunten van het ontwerp in de praktijk zijn geworden zoals we ze bedacht hebben en of er nog ruimte is voor verbetering. Wellicht kunnen we met kleine aanpassingen de tuinbeleving nog vergroten. 

Hierbij is het ook goed te bedenken dat een tuin, misschien met uitzondering van bomen, haar eindbeeld vanaf drie tot vijf jaar bereikt. 

Tuin ontwerpen in onderdelen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een deel van jouw tuin wilt aanpakken. Het ontwerp vindt je mooi, je wilt alleen de beplanting opfrissen. Je hebt een uitbouw gedaan en de tuin dient daar weer op aan te sluiten. Er zijn genoeg voorbeelden waarbij je één of enkele onderdelen uit het hiervoor genoemde aanbod wilt gebruiken. Dat kan natuurlijk! Ik denk graag met je mee.

Interesse? Neem snel CONTACT op voor een oriënterend gesprek.