Met deze selectie uit mijn tuinontwerp portfolio wil ik je meenemen in mijn ontwerpstijl en inspireren voor een mogelijk tuinontwerp voor jouw tuin. Mijn tuinontwerp portfolio bestaat uit diverse projecten, klein, smal, stedelijk en landelijk.
‘Waar kleine tuinen groot in kan zijn…’
Hierboven zie je, hoe juist in een kleine tuin met dominante factoren een goed tuinontwerp wonderen kan doen. Hoewel een boom misschien niet het eerste is waar je in een kleine tuin aan denkt, kan deze een brekend effect hebben en daarmee het effect van omringende muren verzachten. Het vele groen geeft de tuin lagen en noodzakelijk functies een beschutte plek.
‘Go with the flow’
Voor dit project neem ik je mee naar de Betuwe. Naar een oude boomgaard gelegen op een oeverwal van de Waal. Aan een mooie landelijke straat en in de boomgaard van grootvader hebben de bewoners een aantal jaren geleden een woning gebouwd binnen de context van het historische dorpsgezicht. Nu is het tijd om de tuin aan te pakken.
Relatie met omgeving
Tijdens het onderzoek in en rondom de tuin vielen een aantal zaken op. Zo is het historische dorpsgezicht bepalend voor de mogelijkheden op dit perceel. Een inventarisatie van de omgeving en historie vertelt veel over het ontstaan en de ontwikkeling van de plek. Voordat de mens water ging ‘managen’ bepaalde water haar eigen weg. Nederland was, en is, een rivierendelta waarin toen de loop van rivieren continu veranderde.
Zo ontstond ook deze plek. Toen de Waal een andere route koos bleef er een vruchtbare oeverwal achter. Hoger gelegen en dus met de middelen die in de middeleeuwen beschikbaar waren, te ontginnen. Hierdoor ontstond er een weg met aan weerszijden kleinschalige akkerbouwbedrijven en vanaf de 18e en 19e eeuw fruitboomgaarden. In het concept voor dit ontwerp heb ik mij laten inspireren door deze historische achtergrond, waarbij de meanderende rivieren en de ontginning van de oude oeverwal dit verhaal vertellen.
Vertaling van inspiratie naar tuinen
De voorste helft van het perceel kenmerkt zich door de strakkere lijnen van de menselijke hand, terwijl in de achterste helft de meanderende rivieren zachte lijnen en lagen geven.
Rechts in de voortuin heerst een statige boerenstijl, zoals de voorzijde van boerderijen vaak een strakke en verzorgde tuin kennen. Links treed je binnen in de boomgaard, die zorgt voor een landelijke sfeer tussen de oude appelbomen. Halfhoog gras en inheemse bloemen met daartussen een bijenkast om de biodiversiteit naar een serieus hoog plan te trekken. Als we het tuinpad volgen komen we op de brink. Het centrale punt van de tuin nabij de keuken en kruispunt tussen de voor- en achterzijde. De tuin en het huis zijn gelegen aan een deel van de dorpsstraat die vroeger een functie had als brink, hier werd vee bij elkaar gedreven om in de uiterwaarden te gaan grazen. Als kruispunt gaat hier de begroeiing van de boomgaard en de karakteristieke slootkant met knotwilgen, fluitenkruid en pinksterbloemen, naar de bloeiende en wuivende borders die samen met het gazon de meanderende rivieren en oeverwallen vormen.
Aan de achterzijde van de tuin geleiden aan te planten bomen met bestaande bomen het oog in lagen naar geleend groen op naburige percelen. Waar de bomen in lente en zomer zorgen voor de nu nog afwezige schaduw en bloei in de tuin, geven ze in het najaar een theatraal herfstkleurendecor. In een bossige sfeer pakt een terras aan de achterzijde van de tuin de avondzon. Een composthoop wordt afgeschermd door gevlochten wilgen begroeid met clematis.
De tuin wordt in zijn geheel verbonden door routes, waaraan intieme plekjes en doorkijkjes je telkens verrassen als je je door de tuin beweegt.
‘Beter een goede buur, dan een verre vriend’
Zo luidt het spreekwoord. Bij deze opdracht leidde de komst van nieuwe buren tot de aanleg van een gezamenlijke voortuin. Waarbij de titel van de tuin ook “living apart, together” had kunnen zijn. Beide opdrachtgevers wilde meer privacy in hun voortuin die op het zuiden liggen. Minder inkijk vanaf het voetpad en straat aan de voorzijde en een prettige plek om van de zonnige zuidzijde te genieten met een boek of espresso.
Het ontwerp geeft met hagen aan de voor- en zijkant de gewenste privacy en de gedeelde border met wuivende grassen en vaste planten verbindt de tuinen met elkaar. De border is luchtig voor een gezellig praatje en geeft voldoende onderlinge privacy zodat je niet met elkaars krant meeleest. De beplanting zorgt voor een afwisselende bloei in lente en zomer en mooie structuur in herfst en winter.
‘Footprint’
De opdrachtgevers van dit project hebben in het ontwerp van deze nog te bouwen villa veel duurzame keuzes gemaakt. Zowel in klimaatvoorzieningen, als in bouwmaterialen. Zo is er bijvoorbeeld voor een structuur van houtcomposiet gekozen in plaats van beton. Dit leidt tot een materiaal dat Co2 opslaat in plaats van een materiaal waarbij bij de productie veel Co2 vrijkomt.
Bij het ontwerpen van de tuin voor deze villa is de ‘footprint’ van dit huis dan ook het uitgangspunt geweest. De ‘footprint’ van het tuinontwerp is ingegeven door de letterlijke footprint van de architectuur van het huis. Er zijn ontwerpkeuzes gemaakt om te zorgen dat de tuin zoveel mogelijk in balans is met duurzame uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan het zeer beperkte gebruik van bestrating, in plaats daarvan zorgen half verharding en veel groene borders voor een goede doorlating van regenwater.
De tuin is verder geïnspireerd op de reizen die de opdrachtgevers gemaakt hebben en internationale uitstraling van de villa. Dit is terug te zien in het ontwerp van onder andere het toegangshek. Hagen zorgen voor het duidelijke lijnenspel vanuit de footprint van het huis, waarna meerstammige bomen en vaste planten borders zorgen voor verzachting en een natuurlijke overgang. De meerstammige bomen en treurwilgen zorgen voor privacy met betrekking tot de doorgaande vaart die langs het huis ligt en waaraan zich aan de overzijde onaantrekkelijke bedrijfspanden bevinden.
Een groene oase met als hoofdact het huis.
‘Tranquil Spaces’ en ‘Zaai & Oogst‘ één tuin twee ontwerpen
Twee tuinen ontwerpen voor een 23 meter diepe achtertuin op het noorden met een kakofonie aan opbouwen en schuren in het uitzicht. Het veraangenamen van het uitzicht vanuit het huis en vanaf de terrassen was een primair uitgangspunt. Daarnaast was er de wenst voor een eetbare tuin, weelderige vaste planten en plekken om rustig een boek te lezen, om samen te zijn en te eten. Deze opdracht leidde tot twee ontwerpen.
In het ontwerp ‘Tranquil Spaces’ ligt de nadruk op verschillende plekken om te verblijven, weelderige bomen en vaste planten. Het tuinhuis, met berging en tuinkamer met veel glas voor licht en warmte in de winter heeft een strakke eigen stijl, die onze blik meeneemt naar het uitzicht dat we graag zien. Van de tuinwanden nabij de keuken kan naar hartenlust worden gegeten.
Het ontwerp ‘Zaai & Oogst’ is met recht een eetbare tuin. De beschutting wordt langs de randen van de tuin geboden door geleide fruitbomen. In de lente en zomer functioneert de kas als kweekplaats voor heerlijke maaltijden. Wanneer de herfst aanbreekt en in de winter is de kas een heerlijke plek om terug te trekken en ongedeerd te genieten van een boek en een goed glas. De borders halverwege de tuin zorgen met sierlijke grassen en vaste planten voor een luchtige grens tussen kweekbedden en terrassen.
Geïnspireerd door mijn tuinontwerp portfolio?
Ben je geïnspireerd door de voorbeelden uit mijn tuinontwerp portfolio? Deze tuinontwerpen en tuinstijlen zijn een greep uit wat ik voor je kan maken. Op basis van jouw wensen komen we tot jouw persoonlijke en unieke tuinontwerp. Wie weet is jouw tuinontwerp later het begin van iemand anders droomtuin in dit tuinontwerp portfolio.
Jouw tuinontwerp laten maken door DroomGroen | NielsvandeBeek?
Wil jij jouw tuin laten ontwerpen door DroomGroen? Wil je graag meer informatie over de mogelijkheden? Stel vrijblijvend jouw vragen! Staan jouw antwoorden al in de veel gestelde vragen. Zo niet neem dan contact op.
niels@droomgroen.nl of 06-28103024